Logo hartvanzuidplas.nl
Jop Brouwer scoorde drie keer tegen Fiks. (foto: pr CKV Nieuwerkerk)
Jop Brouwer scoorde drie keer tegen Fiks. (foto: pr CKV Nieuwerkerk)

Eerste zege CKV, maar grote vorm ontbreekt

  •   33 keer gelezen   Sport

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – De grote vorm ontbreekt nog, maar CKV Nieuwerkerk pakte zaterdag ten koste van Fiks uit Oegstgeest wel de eerste punten van de zaalcompetitie: 22-20. "We weten dat we door onze verdediging wedstrijden kunnen winnen", aldus trainer Leon Simons.

Door Erik van Leeuwen

Het werd zaterdag in de beginfase van de tweede helft wel even stil in sporthal De Kleine Vink. De Nieuwerkerkse aanhang, meestal fanatiek meelevend, zag hoe hun helden op een 12-16 achterstand kwamen. Daarmee leek Nieuwerkerk af te stevenen op de tweede thuisnederlaag op rij, na de valse start vorige week tegen TOP Arnemuiden. Een deceptie die het niet kon gebruiken met de stoute plannen in het achterhoofd.

"Of ook ik schrok?" herhaalde Leon Simons de vraag. "Als trainer ben ik altijd veel meer bezig met het spel. Dat is het uitgangspunt. Wordt het spel beter, dan gaat het ook met de score beter", gaf hij op 'Simoniaanse' wijze antwoord.

De invloed van de trainer was ditmaal groot. Bij die stand van 12-16 greep Simons in. Cathy van Horik en Laura van der Linden verwisselden van vak. "Op dat moment waren we toe aan meer duidelijkheid", zei hij later over die ingreep. Daarmee werd de oude opstelling van vorig seizoen in ere hersteld. Het bleek het houvast waarnaar zijn ploeg zocht.

Zowel in aanvallend als in verdedigend opzicht was de wijziging een succes. Nieuwerkerk scoorde negen keer in de resterende tijd, terwijl Fiks, gepromoveerd naar de hoofdklasse, nog slechts vier keer scoorde. Behalve de vakwissel deed Simons nog een ingreep: met Mats Rodenburg in de gelederen vond Nieuwerkerk het goede spoor en zwol het lawaai uit honderden kelen op de tribunes weer aan.

We weten dat we op onze verdediging wedstrijden kunnen winnen", reageerde Simons na afloop toen hij een vraag kreeg over de haperende aanvalsmachine. "Ja, we hebben tegen TOP 19 keer en vandaag 21 keer gescoord. Maar ik weet ook dat we tegen Boeckenberg met dezelfde ploeg veertig doelpunten hebben gemaakt", liet hij zich geen aanvallend probleem aanpraten. "Uiteindelijk moeten we toe naar 26, 28 goals, maar als het wat minder lekker loopt is het belangrijk dat we kunnen terugvallen op onze verdediging."

Doelpunten Nieuwerkerk: Niels Stuurstraat 6(1), Koen Collée 5(2), Babette Blok 4, Jop Brouwer 3, Miriam Swart 2, Mats Rodenburg 1 en Laura van der Linden.

Meer berichten