Logo hartvanzuidplas.nl
Het CKV Nieuwerkerk uit de jaren negentig met geheel links trainer Ruud van Balkom.
Het CKV Nieuwerkerk uit de jaren negentig met geheel links trainer Ruud van Balkom. (Foto: pr)

Honderden kijkers voor korfbalklassieker

  •   731 keer gelezen   Sport

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Honderden mensen stemden zaterdagavond af op de livestream op Youtube van CKV Nieuwerkerk. Bij gebrek aan een wedstrijd van Nieuwerkerk 1 werd de veld-overgangsklassetopper Nieuwerkerk-Nääs uit 1992 uitgezonden. Nieuwerkerk, met illustere namen in de ploeg als Jeroen van Gulik en Mirjam Wilhelm, won opnieuw (15-7).

Door Erik van Leeuwen

Duco de Ruiter, voorzitter van de pr-commissie van de Nieuwerkerkse korfbalclub, meldde zondagmorgen triomfantelijk dat zo’n vierhonderd kijkers de wedstrijd hadden gezien. “Toch een aardige sporthal vol”, voegde hij eraan toe.

De Ruiter leek het in deze sportloze tijd wel eens leuk om een wedstrijd uit de oude doos te halen. 

Hij hoopte daarmee de verenigingsband weer wat aan te halen. “Normaal zien we elkaar de hele week, doordeweeks bij de trainingen en op zaterdag bij de wedstrijden. Dat is allemaal weggevallen.” 

Lion van Klooster, oud-selectiespeler van CKV Nieuwerkerk, kon De Ruiter wel helpen aan wat oud materiaal. “In die tijd werd er niet zo veel gefilmd, maar wat er was, had ik op band gezet. Een vriend heeft dat een tijdje geleden op een usb-stick gezet.”

Daar zat dus ook de complete wedstrijd Nieuwerkerk-Nääs bij. Een historische volgens Van Klooster. 

'Trainingspakkies met rare kleurtjes'
“Het eerste was dat seizoen ervoor voor het eerst gepromoveerd naar de overgangsklasse op het veld. De wedstrijd tegen Nääs was de eerste thuiswedstrijd op dat niveau. Ik weet nog dat we de eerste uitwedstrijd van ZKC’16 in Zutphen hadden gewonnen. Volgens mij werd na de wedstrijd ook een contract getekend met PTT RAC. We hebben jarenlang in die trainingspakkies gelopen met die rare kleurtjes.”

Op de beelden van 28 jaar geleden is ook het zusje van Van Klooster, Milou, in actie te zien. Zij maakte destijds deel uit van een gerenommeerde ploeg. 

Grote namen uit die tijd waren Jack de Ruiter, de broers Willem-Jan en Jeroen van Gulik, Mirjam Wilhelm, Esther de Leeuw en Monique Baljeu, die net daarvoor naar Nieuwerkerk was gekomen. 

“Het Nieuwerkerk uit die tijd had zijn faam te danken aan goede korfballers, maar zeker ook aan de brutaliteit en bluf”, blikt Van Klooster terug. “Ik denk dat heel veel ploegen een hekel hadden om tegen ons te spelen, haha.”

Ontwikkeling
Van Klooster, die af en toe mocht opdraven in Nieuwerkerk 1, viel het bij het bekijken van de beelden op dat het korfbal zich enorm heeft ontwikkeld.

“Het is sneller tegenwoordig, tactischer en trainingen zijn veel gerichter”, aldus de huidige oefenmeester van het Antwerpse Scaldis en het Veenendaalse SKF. 

“In die jaren deden we maar wat. Tegenstanders analyseren deed je niet. Ik kan me ook niet herinneren dat de trainingen erg ingewikkeld waren. Een beetje rennen, een beetje schieten. Dat paste misschien ook wel bij de ploeg van destijds. Je kunt de spelers goed omschrijven als avonturiers.”

“Ik vind nog steeds dat Henk Collee, de vader van Koen die nu in Nieuwerkerk 1 speelt, en Jeroen van Gulik de twee beste korfballers zijn die de club heeft gehad. Ze waren zó veelzijdig, zó moeilijk af te stoppen. Omdat ik met ze trainde en speelde, wist ik dat ze over grote kwaliteiten beschikten.”

Verplicht
Nieuwerkerk zond dit zaalseizoen alle thuiswedstrijden van het eerste team uit via de livestream. Dat leverde een paar honderd kijkers op de avond zelf op.

“Gaandeweg de week loopt dat op tot soms een paar duizend”, zegt De Ruiter. “Korfbalfreaks uit het hele land.” 

Voor clubs die in de Korfbal League spelen is de livestream via Youtube verplicht gesteld door de KNKV. De Ruiter: “Op dat vlak zijn we klaar voor het hoogste niveau.”


* Wilt u graag uw mening geven?  Word dan lid van ons burgerpanel TipZuidplas.

Meer berichten