Logo hartvanzuidplas.nl
Door de coronacrisis zijn de velden bij VCN leeg.
Door de coronacrisis zijn de velden bij VCN leeg. (foto: Pixabay/Tania Van den Berghen)

Ferry van Hal: 'VCN heeft recht op promotie'

  •   111 keer gelezen   Sport

VOLLEYBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – De volleybalbond maakt binnenkort bekend wat er gaat gebeuren met de promotie- en degradatieregeling, nadat de competitie per direct is gestopt. Ferry van Hal, trainer van Volleybal Capelle Nieuwerkerk, vindt dat zijn ploeg recht heeft op het eredivisieschap.

Toen de maatregelen in verband met het coronavirus in werking werden gesteld en de competitie tot een abrupt einde kwam, was VCN de fiere koploper in de topdivisie, het één na hoogste niveau van Nederland. 

Niemand twijfelde eraan dat de ploeg van Zevenhuizenaar Van Hal kampioen zou worden. “Het was een kwestie van tijd. We stonden tien punten voor en hadden nog vijf wedstrijden te spelen.”

De coronacrisis heeft die zekerheid onzeker gemaakt, want de NeVoBo moet nu van achter de groene tafel een besluit nemen over eventuele promoties. 

Mogelijkheden
Er ligt een aantal opties. Eén daarvan is de competitie dood verklaren en alles bij het oude laten. Dat heeft duidelijk niet de voorkeur van VCN.

“Dan zou het hele seizoen voor niks zijn geweest en daarmee doe je onze prestaties tekort”, zegt Van Hal, die niet graag op de stoel zou zitten van de beleidsbepalers. 

“Het is vreselijk ingewikkeld. In onze competitie waren de kaarten al geschud, maar in veel andere afdelingen staat het allemaal veel dichter op elkaar. Daar heb je wel een koploper, maar een nummer twee die nog een wedstrijd te goed heeft en minder verliespunten heeft.”

Een andere optie voor de eredivisie kan nog zijn het aantal teams uit te breiden naar twaalf. In dat geval zouden alle teams in de eredivisie blijven plus twee teams uit de topdivisie, waaronder dus VCN als kampioen. Van Hal: “Dat zou ik een prima keuze vinden.”

Duidelijk
De trainer wacht sowieso met smart op duidelijkheid. Hij wil zijn ploeg voor komend seizoen gaan samenstellen. “Het verschilt nog wel of je in de eredivisie of topcompetitie uitkomt. Ik kan pas met spelers gaan praten als er meer duidelijkheid is.”

Die duidelijkheid moet, als VCN eredivisionist wordt, ook komen van het bestuur van de club. Zoals bekend heeft toetreding tot de eredivisie grote financiële consequenties. 

Van Hal: “Er gebeurt in deze tijd van alles met clubs. Het is natuurlijk niet de meest geschikte periode om extra sponsors te vinden. Het bestuur moet bepalen of het het financieel verantwoord is om eredivisie te gaan spelen. Als sportman is de keuze snel gemaakt, maar de club mag niet in de problemen komen.”


* Wilt u graag uw mening geven? Word dan lid van ons burgerpanel TipZuidplas.

Meer berichten