Logo hartvanzuidplas.nl
Nieuwerkerk-trainer Ron Luijten: "Niemand kan zeggen wanneer we weer gaan voetballen."
Nieuwerkerk-trainer Ron Luijten: "Niemand kan zeggen wanneer we weer gaan voetballen."

Ron Luijten: 'We zijn een jaar teruggeworpen in de tijd'

  •   583 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Trainer Ron Luijten is niet bepaald gelukkig met het besluit van de KNVB om de afgelopen competitie dood te verklaren. “Ik begrijp het besluit, maar vind het aan de andere kant ook wel té makkelijk.”

Door Erik van Leeuwen

Luijten volgt het nieuws rondom de coronacrisis op de voet. Alles wat er aan informatie voorbij komt, neemt hij in zich op. “Het is verschrikkelijk wat er aan de hand is, al die mensenlevens die verloren gaan. Natuurlijk staat de gezondheid van ons allen op één.”

Er volgt daarna een ‘maar’. “Ik vind wel dat je nog altijd mag discussiëren over bepaalde zaken. Nu wordt zo’n discussie meteen doodgeslagen. Pas als het weer kan gaan we voetballen, maar niemand kan op dit moment zeggen hoe lang het gaat duren. Daarom vind ik het ook veel te voorbarig om nu al te zeggen dat we bijvoorbeeld stoppen met het betaalde voetbal. De basis moet zijn dat het veilig is, daarna ga je kijken naar de vorm waarin je een competitie gaat afspelen.”

Daarom ook had Luijten veel liever gezien dat de KNVB voor het amateurvoetbal nog even had gewacht.

“Ik begrijp best dat ze clubs, spelers, trainers en supporters duidelijkheid hebben willen geven. Ik vind het besluit om de competitie als niet gespeeld te beschouwen té makkelijk. Je doet er clubs gewoon tekort mee. Tweederde van de competitie is wel gespeeld. Ik had het niet raar gevonden als de nummers één kampioen waren geworden en de nummers veertien waren gedegradeerd. Had voor de periodekampioenen ook wat verzonnen. Wees creatief. Had in augustus of net wanneer de competitie weer start, een toernooitje gehouden met alle periodekampioenen en de nummers dertien.”

Met zijn Nieuwerkerk stond Luijten op de tweede plaats in de derde klasse. 

“Toevallig zaterdag hadden we de topper bij OSV Oud-Beijerland moeten spelen. De staf, de jongens, we waren er allemaal van overtuigd dat we nog kampioen konden worden. Die kans is ons helaas ontnomen. We hebben ook geen nacompetitie. We wilden naar de tweede klasse doorstoten. We zijn een jaar teruggeworpen in de tijd. En als je volgend seizoen niet promoveert worden dat er nog meer, want de garantie dat we dan promoveren heb je niet.”

Ongetraind
Luijten maakt zich ook zorgen over de fysieke achterstand die zijn spelers oplopen.

“Eind april hebben mijn spelers zeven weken niet getraind. Duurt het nog langer dan ga je ver terug in conditie. Natuurlijk trainen er jongens voor zichzelf, ze hebben van hersteltrainer Kevin Neleman een programma meegekregen, maar ik ga ze niet controleren. Maar zodra het weer is vrijgegeven, gaan we, ongeacht het moment van het jaar, weer trainen. Desnoods midden in de zomer.”

De velden moeten dan wel vrij zijn. Luijten: “Dat is weer een ander probleem. In de zomer zouden er drie velden uit liggen. Daarnaast heeft Nieuwerkerk meer monden te voeden. Er zijn nog 99 andere teams die straks staan te springen om te trainen.”

“Het bestuur heeft het sowieso niet makkelijk. De kosten lopen door, de inkomsten zijn deels stilgevallen. Ik heb te doen met de club.”

Meer berichten