De animo blijft onverminderd groot bij de jeugd van vv Nieuwerkerk.
De animo blijft onverminderd groot bij de jeugd van vv Nieuwerkerk. Foto: Erik van Leeuwen

‘Geen paniek, maar wel knijpen’

Sport 204 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – VV Nieuwerkerk heeft afgelopen week een noodplan uit de kast getrokken omdat de club verwacht dat er voor 1 maart 2021 niet gevoetbald kan worden met een open kantine en publiek langs de lijn. “Het is in deze onzekere tijd lastig om vooruit te kijken.”

Erik van Leeuwen

Het is deze zaterdag weer een drukte van jewelste op de velden op sportpark Dorrestein. Op het hoofdveld werkt de JO11 onder leiding van trainer Richard Boer een training af, de andere velden zijn in gebruik voor een onderling toernooi voor de onder 8 en onder 9-pupillen. 

“Het is elke week volle bak”, zegt bestuurslid technische zaken Rob van den Berg, die rondloopt en toezicht houdt. “Vorige week waren alle velden van 9.00 tot na 14.00 uur bezet. Het valt mij mee hoeveel animo er nog is. We hadden gedacht dat het terug zou lopen, maar die gastjes springen nog net zo enthousiast over het veld als drie weken geleden.”

Op veld 3 wordt de keeper van de JO19 onder vuur genomen. “We proberen de toernooitjes wat op te leuken met een latjetrapcompetitie en vandaag een penaltybokaal.” Ook de komende weken kan de jeugd van Nieuwerkerk zich nog volop uitleven, maar de club heeft in samenspraak met de trainers en hoofd jeugdopleiding wel besloten om de trainingen voor de selectieteams te schrappen voor december. 

Bewust, volgens Van den Berg. “Die groep heeft vanaf mei eigenlijk continue doorgetraind. Ook in de zomer. Het is tijd om de batterij op te laden.” Daar zit volgens Van den Berg ook de gedachten achter dat medio januari weer gevoetbald mag worden. “We willen ze weer fris op het veld zien.”

Bottleneck
De club hoopt op een snelle herstart van de competitie, maar is ook realistisch. De kans dat dat in eerste instantie gaat gebeuren met een kantine die weer open is en publiek langs de lijn schat Van den Berg niet groot. “Daar zit voor alle clubs de bottleneck. We snakken naar barinkomsten.”

De coronacrisis heeft Nieuwerkerk al zo’n honderdduizend euro gekost aan gemiste omzet. De energiekosten mogen dan wat minder zijn en er is wat compensatie vanuit de overheid, maar het operationele verlies is enorm. “Gelukkig waren we net weer wat boven jan met onze financiën”, zegt Van den Berg. “De afgelopen jaren stonden in het teken van financieel herstel omdat de nieuwbouw duurder uitviel dan verwacht.”

Met het in werking stellen van een noodplan gaat Nieuwerkerk nog meer op de centjes letten. “We zijn niet in paniek, maar we gaan wel knijpen”, doelt Van den Berg op bezuinigingen. 

“We kijken niet alleen naar bezuinigingen, maar kijken ook nadrukkelijk hoe we extra inkomsten kunnen krijgen. We verwachten een hogere opbrengst uit de Grote Clubactie en zijn zelf wat acties gestart. Die fotoactie loopt enorm goed, veel beter dan we verwachtten. Leden kunnen nu ook bekers en andere dingen met hun foto kopen. Zo hopen we een graantje mee te pikken van Sinterklaas. Vorige week zijn we gestart met de verkoop van stoeltjes op de tribune. Voor vijftig euro per persoon kunnen mensen een stoeltje kopen. Ook dat loopt boven verwachting. Vanmorgen nog werden er weer vier verkocht.”