Nieuwerkerk-trainer Ron Luijten.
Nieuwerkerk-trainer Ron Luijten. Foto: archief

Voetbaltrainers snakken naar ‘perspectief’: Zelfs gedoe met een boze speler mis ik’

Sport 179 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Bij het nog ontbreken van perspectief op herstart van de competitie worstelen trainers van de voetbalclubs met de trainingen. “Vol gas geven heeft nu totaal geen zin.”

Door Erik van Leeuwen

Bij Moerkapelle worden deze week door de selectiespelers de trainingen hervat. “We gaan rustig weer beginnen”, geeft trainer Martijn Peters al aan dat het geen volle bak-training wordt. Het worden trainingen die in het teken staan van ‘onderhouden’. “Je zit nog steeds met de beperking dat je maar met vier spelers in een groepje kunt trainen”, zegt Peters. “Er zijn wel oefenvormen, maar heel uitdagend is het niet.”

Daarom laat Peters zijn spelers de keuze of zij één of twee keer willen trainen. “De donderdag verwachten we sowieso de hele groep, de dinsdag is bestemd voor de liefhebbers.”

Peters heeft bewust gekozen voor die aanpak. “Zolang er geen perspectief is op de herstart van de competitie blijft het lastig om spelers maximaal te motiveren. Zodra we weer een volledig partijtje kunnen spelen, is dat anders. Daar is iedereen weer voor te porren.”

Bij Nieuwerkerk wil trainer Ron Luijten ook wel weer wat gaan doen met zijn selectie, al is dat maar in bubbels van vier. De club ziet dat echter niet zitten. Handhaving van de coronaregels is lastig. “Nieuwerkerk trekt één lijn. Als ze de selectie laten trainen, moet ook de andere seniorenteams die mogelijkheid worden geboden”, zegt Luijten.

De oefenmeester geeft aan het voetbal ‘vreselijk te missen’. “Het spelen van een wedstrijd elke week, de spanning die ermee gemoeid gaat, dat is iets verslavends. Dat gedoe erom heen, een boze speler die het niet eens is dat hij niet in de basis staat, zelfs dat mis ik.”

Luijten heeft zich om af te kicken maar aangemeld als trainer bij de jeugd. “Ik help regelmatig Richard Boer, mijn assistent bij het eerste, die de JO11 traint. Dan zijn de rollen omgedraaid en ben ik de assistent. Daarnaast pak ik elke week een ander jeugdteam.”

Luijten en Peters zouden maar wat graag willen weten wanneer de competitie weer start. “Dan kunnen we ergens naar toewerken en heb je een doel”, aldus Peters. Luijten hoopt op 23 januari. Hij ziet het helemaal voor zich met de eerste training op zaterdag 2 januari. “Drie weken voorbereiding moet genoeg zijn.”

Peters vindt het ‘tricky’ met het drukke programma dat mogelijk voor ligt, met veel wedstrijden in een relatief korte periode. “Je zult toch de belastbaarheid van spelers in de gaten moeten houden. In het betaalde voetbal vallen ze al met bosjes uit, laat staan hoe het straks bij amateurclubs gaat.”