Een vliegende start voor de zwemmers van Niemo Barracuda.
Een vliegende start voor de zwemmers van Niemo Barracuda. Foto: Erik van Leeuwen

Zwemmen tegen ‘onzichtbare tegenstander'

Sport 280 keer gelezen

ZWEMMEN
Nieuwerkerk aan den IJssel – Niemo Barracuda is met elf zwemmers vertegenwoordigd in de halve finale van het virtuele wintercircuit. De zwemploeg van trainer Walter Rolloos kruist in het eigen Polderbad de degens met heel Nederland. “We pakken het serieus aan.”

Door Erik van Leeuwen

Het is net een échte wedstrijd. Als om kwart voor de vijf de series voor de 50 meter vrije slag op het punt staan te beginnen, maakt iedereen in het Polderbad zich klaar. De omroeper roept de namen van de zwemmers per startblok op, de tijdwaarnemers, die in officieel tenue zijn, kampleiders, scheidsrechter en starter staan op scherp.

Aan de start zijn toch ‘gespannen bekkies’ te zien. “Alles is echt”, benadrukt Niemo Barracuda-trainer Walter Rolloos later. “Er zijn dan wel geen zichtbare tegenstanders, iedereen wil het beste van zichzelf laten zien.”

Het ‘virtuele’ wintercircuit is een initiatief van de KNZB. De manier waarop de competitie is opgezet voldoet aan alle coronaregels. Niemo Barracuda is één van de bijna honderd clubs die er aan meedoen. “We kunnen ons nu mooi meten met de concurrentie”, aldus Rolloos. 

“Het is een competitie die op stel en sprong is opgezet, maar het idee erachter is prima. Alles doe je binnenshuis. Je zwemt in je eigen zwembad en alle officials zijn ook lid van je eigen club. Wij hebben als club de luxe dat we al die verschillende officials ook hebben: een officiële starter, een scheidsrechter, tijdwaarnemers, kampleiders, juryleden voor de registratie en een omroeper.”

De voorronde van het virtuele wintercircuit bestaat uit drie wedstrijden. Afgelopen donderdag was de tweede wedstrijd, zondag dus de derde. Op elke wedstrijddag staan in heel Nederland dezelfde nummers op het programma.

Zondag krijgen alle Niemo Barracuda-zwemmers 100 meter vlinderslag, 50 meter vrije slag, 50 meter rugslag en 200 meter schoolslag voor de kiezen. “Een zwemmer mag per dag meedoen aan drie afstanden”, legt Rolloos uit. “Dat is echter wel een uitdaging, zeker met de senioren.”

Blokzwemmen
Omdat de jeugd en senioren verspreid zwemmen – normaal worden de series door elkaar gezwommen – zijn de clubs verplicht om een apart ‘blok’ te maken voor zwemmers van achttien jaar en ouder. “Daarnaast is er de beperking van maximaal dertig 18-plussers in het bad. Je bent daardoor snel door het programma heen.”

Op zich geen probleem, maar dat maakt het wel lastig voor de zwemmers die tussen de verschillende afstanden amper tijd hebben om op adem te komen. Rolloos: “De hersteltijd is wel erg kort. Bij de eerste wedstrijd verkeken we ons daarop. Binnen een half uur waren we klaar.”

“Dat is niet fijn om optimaal te presteren”, reageert Melissa van der Heijden, één van de Nieuwerkerkse topzwemmers. “Daarom heb ik vandaag gekozen om maar twee nummers te doen.” Rolloos: “We hebben vandaag het programma over ruim een uur uitgesmeerd. Tussen de series door spelen we een lekker muziekje.”

Rugslagspecialist Van der Heijden is één van de elf zwemmers die zich op een onderdeel plaatst voor de halve finale. Ynte Pas (17) maakt indruk op Rolloos. “2.35,9 is een prima tijd op de 200 meter rugslag.”

Binnenkort is de halve finale in het Polderbad. “We moeten nog even kijken hoe en wanneer we dat organiseren. De kans bestaat dat we straks met twee of drie zwemmers in de finale zitten. Alleen een wedstrijd voor die twee of drie organiseren is niet handig. Ook andere zwemmers zullen, buiten mededinging, meedoen.”