Logo hartvanzuidplas.nl
Verhitte strijd in de regen tussen twee jeugdteams van Nieuwerkerk.
Verhitte strijd in de regen tussen twee jeugdteams van Nieuwerkerk.

VV Nieuwerkerk is belangrijke uitlaatklep

  •   keer gelezen   Sport

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Voetbalvereniging Nieuwerkerk zou komend seizoen wel eens de ‘magische’ grens van honderd teams kunnen doorbreken. Corona mag dan een stop hebben gezet op de competitie, het aantal aanmeldingen overtreft de afhakers ruim. “Voetbal is een uitlaatklep.”

Door Erik van Leeuwen

Het was afgelopen zaterdag bepaald niet het mooiste weer, maar toch werden er op sportpark Dorrestein volop (onderlinge) wedstrijden gespeeld. “We hebben elke zaterdag een vol programma en dat verbaast mij eerlijk gezegd”, zegt jeugdvoorzitter Hein de Jong. “Ik had verwacht dat na een bepaalde periode het enthousiasme minder zou worden, maar niets is minder waar. De trainingsopkomst blijft redelijk hoog. Bij de oudere jeugd zie je wel teams waar de motivatie wat minder wordt, maar over het algemeen is iedereen lekker bezig.”

Dat geldt ook op zaterdag, de dag waarop jeugdteams onderlinge oefenwedstrijdjes kunnen spelen. “We zien de meest verrassende combinaties voorbij komen. De JO15 tegen de MO17. De JO16-2 die speelt tegen JO15-2 en JO17-2. De JO19-2 speelt op zondag mee met de onderlinge seniorencompetitie. Ons geluk is ook dat we een grote club zijn en daardoor in staat zijn om veel verschillende combinaties te maken. Het klopt dat we nu wel zo door al die combinaties heen zijn, maar ik heb niet het idee dat onze leden het niet leuk meer vinden.”

En tot grote vreugde van De Jong ziet Nieuwerkerk een positieve ledenontwikkeling. “We krijgen er in alle leeftijden veel nieuwe leden bij. Ook bij de oudere jeugd. Daar plukken we tevens de vruchten van ons beleid om in te zetten op vriendenteams. Daardoor houden we ook de oudere jeugd vast. Komend seizoen is er voor het eerst een onder 23 jaar-competitie en wij doen daar meteen met drie teams aan mee.”

De Jong heeft nog ‘stiekeme hoop’ dat er volgende maand nog iets kan. “Dan bedoel ik wedstrijd tegen andere clubs, in competitievorm dus. De KNVB heeft de Regio Cup voor de senioren weliswaar geschrapt, maar heeft dat voor de jeugd nog niet gedaan. Als er groen licht komt vanuit Den Haag, dan kan de competitie een paar dagen later van start. Alles staat klaar. De senioren hebben lang niet kunnen trainen, de jeugd heeft dat wel kunnen doen. Er is geen voorbereidingstijd nodig voor de spelers. Ook qua organisatie kunnen we zo van start. De KNVB heeft de indelingen en programma’s al gemaakt. Ook wij staan in de startblokken. Als ze op dinsdag zeggen dat het mag, worden er zaterdag wedstrijden gespeeld.”

Een lange competitie zal dat echter niet worden. “De KNVB is uitgegaan van meerdere scenario’s. Het eerste scenario was een poule van zes teams en een hele competitie. Tien wedstrijden dus. Het is wel duidelijk dat dat niet meer gaat lukken, het scenario van een halve competitie is nu het meest realistisch. De KNVB heeft alleen gezegd dat het laatste weekend van juni de laatste speeldag is”, aldus De Jong, die enige tijd geleden ook nog de hoop had om begin juli twee jeugdtoernooien te houden bij Nieuwerkerk. “Daar denken we nog maar even niet aan. Dat is weer een stap verder, want dan zou ook de kantine weer open moeten zijn.”

De Jong hoopt stiekem dat er volgende maand nog iets kan

De Nieuwerkerkse club is sowieso van plan in de zomer door te blijven gaan. “Ook vorig jaar hebben we geen zomerstop gehouden. Er zal af en toe een veld uit zijn vanwege onderhoud, maar inmiddels is onze organisatie zó flexibel dat we dat ook wel weer oplossen.”

Meer berichten