Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De B1 van CKV Nieuwerkerk speelde zaterdag nog een oefenwedstrijd met publiek.&nbsp;</p>

De B1 van CKV Nieuwerkerk speelde zaterdag nog een oefenwedstrijd met publiek. 

Clubs zuchten onder maatregelen

  •   keer gelezen   Sport

ALGEMEEN
Nieuwerkerk aan den IJssel – De ene club heeft al een professioneel beveiliger ingehuurd, de andere vereniging ‘streamt’ alle wedstrijden, van jeugd en senioren, live. Sportclubs in Zuidplas zoeken naar de best mogelijke oplossing om het sporten onder de nieuwe coronamaatregelen door te laten gaan.

Door Erik van Leeuwen

Mark Claveaux is nog niet zo lang voorzitter van de Moordrechtse Volleybal Club, maar waant zich sinds zijn aantreden in een soort ‘draaimolen’. Het vertalen van de nieuwe coronaregels gaat hem en zijn bestuur niet in de koude kleren zitten, geeft hij toe. “Het is onwijs ingewikkeld en ligt enorm gevoelig. Er zijn veel discussies.”

Bij VV Moordrecht deed zich zaterdag een vervelend incident voor toen twee leden moeilijk deden bij de entree van de kantine. “Jammer, want het was tot dan heel gezellig”, zegt een woordvoerder van de club. 

Dat is in het algemeen het beeld in Zuidplas. Vrijwel alle bezoekers van een sportcomplex werken mee aan de regels. VV Moerkapelle heeft voor komende zaterdag, als er weer een vol programma is, een externe veiligheidsman ingehuurd. De club hoopt dat de gemeente mee gaat betalen aan de kosten.
Ook VV Moordrecht wil dat. De club wil haar trouwe vrijwilligers beschermen.

De clubs denken ook na hoe zij de periode zonder publiek kunnen doorkomen. Kantine-inkomsten, die er eindelijk weer waren, vallen weer weg. De kantine mag dan open zijn tot 20.00 uur, maar toeschouwers zijn langs de velden niet welkom. Sommige clubs hebben het geluk dat er vanuit de kantine naar de wedstrijd gekeken kan worden. Dat kan bij de zwemmers en waterpoloërs van NieMo Barracuda, maar ook in sporthal De Kleine Vink bij CKV Nieuwerkerk.

Op zaterdag 27 november speelt de hoofdmacht van die club, uitkomend op het een na hoogste niveau, zijn eerste thuiswedstrijd van de nieuwe zaalcompetitie. Nadat er eerder een streep ging door de play-offs in maart 2020 en de gehele competitie in het volgende seizoen had iedereen zich bij de club enorm verheugd op het nieuwe zaalseizoen. “We balen allemaal als een stekker”, reageert bestuurslid technische zaken Ronald Verbeek. “Maar we moeten wel door. In een hoekje zitten huilen, dat kunnen we ons niet veroorloven. We kunnen gelukkig wél blijven trainen en wedstrijden blijven spelen.”

Dus had CKV Nieuwerkerk voor afgelopen zaterdag al een heel schema gemaakt voor de scandienst, want de eerste oefenwedstrijden in de zaal werden gespeeld. “Toen ik mij om half negen bij de sporthal meldde, zaten de eerste vrijwilligers in hesjes al klaar”, zegt Verbeek. “We hadden in de ochtend een sessie met het maken van teamfoto’s. Geen team was compleet, want in elk team ontbrak wel iemand vanwege corona of door de quarantaineplicht. Het heeft allemaal veel impact.”

Testen
De maatregelen treffen ook de selectie. Volgens Verbeek maken twee spelers tijdelijk geen deel meer uit van de selectie omdat ze niet gevaccineerd zijn. “We trainen drie keer in de week en spelen een wedstrijd. Het is niet te doen om je te blijven testen. Jammer, maar we gaan de hand niet lichten met de maatregelen.” Bij binnensport moeten ook spelers een geldige coronapas laten zien, in tegenstelling tot buitensporten.

CKV Nieuwerkerk biedt ouders en supporters wel een alternatief voor het verbod op het bijwonen van wedstrijden. Alle wedstrijden in sporthal De Kleine Vink worden live gestreamd. “Er hangt een camera in de nok van de sporthal”, zegt Verbeek. “Hij kent maar één stand en spelers zijn klein te zien. Maar het is tenminste iets. We hebben er een glasvezelnetwerk voor aangelegd, want je moet er een sterke internetverbinding voor hebben. Leden krijgen een link gestuurd, dus de stream is niet voor iedereen te zien.”

De jeu-de-boulesclub Nieuwerkerk was zelf al een tijd geleden begonnen met de coronapas als toegangsbewijs. “Daar vroegen onze leden zelf om”, zegt voorzitter Wilco Dekker. “Onze leden zijn vooral ouderen en die willen veilig kunnen jeu de boulen, een kop koffie en een glas wijn drinken.”

Dekker baalt dat dat laatste niet meer kan op doordeweekse dagen. “Dat gaat ten koste van het sociale gebeuren. Daarom hoop ik dat deze maatregelen niet lang gaan duren. Als club waren we financieel gezien net weer wat aan het opkrabbelen.”

Meer berichten