Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Bram van der Wouden: &quot;Ik ben 47 en daarom wilde ik niet te lang meer wachten.&quot;</p>

Bram van der Wouden: "Ik ben 47 en daarom wilde ik niet te lang meer wachten."

Van der Wouden (47) klaar voor Dakar-avontuur: ‘Ik heb dit altijd gewild’

  •   keer gelezen   Sport

WOESTIJNCROSSEN
Zevenhuizen – Hij maakt zich op voor zijn grootste rally-avontuur ooit: Bram van der Wouden is tussen 2 en 14 januari niet bereikbaar. Hij rijdt in de woestijn van Saoedi-Arabië de beroemde en al even beruchte Dakar-rally.

Door Erik van Leeuwen

Komende vrijdag wordt zijn motor, waarop hij de Dakar-rally gaat rijden, verscheept vanuit Marseille. “Het begint steeds dichterbij te komen”, zegt Van der Wouden vrijdag bij de presentatie van zijn motor bij hoofdsponsor Bos Supercars in Gouderak. 

De komende weken is hij vooral bezig om zijn krat met onderdelen te vullen, want de 47-jarige Zevenhuizenaar doet als ‘kistrijder’ mee aan de grootste rally ter wereld. Dat betekent dat hij volledig zelfvoorzienend is. Na een loodzware etappe over de woestijnduinen zit er geen team van monteurs klaar om zijn motor zo optimaal mogelijk te prepareren, maar gaat hij zelf sleutelen. Zelfs zijn tentje wordt niet voor hem opgezet. 

“Er zijn mensen die mij voor gek verklaren, maar voor mij is het één groot avontuur”, zegt Van der Wouden. “Ik heb dit altijd gewild, dus ben ik vier jaar geleden een traject ingegaan waarbij ik gestopt ben met dromen.”

Hij reed twee jaar geleden al de African Eco Rally, ter voorbereiding op de allergrootste rally op aarde, de Dakar-rally. “Het plan was om ‘m dit jaar al te rijden, maar door corona en een operatie aan mijn handen is dat er niet van gekomen.”

Tweederde valt uit
Nu anderhalf jaar geleden werd Van der Wouden geholpen aan carpaaltunnelsyndroom. Volgens Van der Wouden een typisch monteurskwaaltje, waarbij pezen bekneld raken. Hij komt naar eigen zeggen fit aan de start in Saoedi-Arabië. Hij kwalificeerde zich door de Feniks-Rally in Tunesië op zijn naam te schrijven.

Aan winnen denkt hij nu niet. “Het zal al een hele klus worden om de rally uit te rijden. Van de kistrijders valt tweederde uit. Na de vorige editie was er kritiek dat hij te snel zou zijn. Vandaar dat ze een route en etappes hebben met veel zandduinen. Dat maakt hem technisch nog moeilijker.”

Op 27 december stapt hij in het vliegtuig naar Jeddah, waar hij verenigd wordt met zijn motor. “Op 1 januari hebben we eerst een korte proloog van twintig kilometer. De echte start is in Hail, een dag later.” 

Op 14 januari is de laatste etappe. Van der Wouden realiseert zich dat hij in topvorm moet zijn. “Ik heb van alles gedaan: uiteraard gecrosst op de motor, maar ook gereden op de mountainbike en geschaatst. Ik ben 47 en daarom wilde ik niet te lang meer wachten.”

Meer berichten