Logo hartvanzuidplas.nl
<p>CKV speelde dit seizoen zes wedstrijden op het veld en twee in de zaal. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)</p>

CKV speelde dit seizoen zes wedstrijden op het veld en twee in de zaal. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

CKV wil perspectief van korfbalbond

  •   keer gelezen   Sport

KORBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – CKV Nieuwerkerk heeft zich met andere hoofdklasse-clubs verenigd. De clubs missen het perspectief in de competitie en voelen zich zwaar benadeeld ten opzichte van de Korfbal League, die buiten de coronamaatregelen valt en ‘gewoon’ wordt afgewerkt.

Daardoor is een ongelijkwaardige situatie ontstaan en de clubs in de hoofdklasse vrezen dat zij daarvan op korte en middellange termijn schade van ondervinden. “Wij staan al twee jaar stil, maar de Korfbal League kan rustig doorspelen”, zegt voorzitter Alfred Huijser. “Daardoor wordt het sportieve gat steeds groter en daarnaast zijn we bang dat talentvolle spelers uit de hoofdklasse bewust kiezen voor de Korfbal League. We worden zo dubbel geremd in de ambitie.”

Volgens Ronald Verbeek, lid van de technische commissie, wordt het ook voor Nieuwerkerk een grote opgave om de ploeg na dit zaalseizoen bij elkaar te houden. “Een aantal spelers staat al een tijdje in de picture bij clubs in de Korfbal League. We hebben die spelers twee keer weten te overtuigen om te blijven en ons project - promotie naar de Korfbal League - te verwezenlijken. Maar als de situatie blijft zoals deze nu is, dus geen competitie in de hoofdklasse, vrees ik dat spelers andere opties gaan overwegen. Om zeker te zijn om te spelen zullen ze dan kiezen voor de Korfbal League.”

De Korfbal League bestaat dit seizoen uit twaalf teams en wordt komend seizoen met een versterkte degradatie teruggebracht tot tien. “Er degraderen drie of vier teams. Dat is nog niet helemaal duidelijk. De bond heeft nog niet bekendgemaakt hoe de promotie- en degradatieregeling eruit komt te zien”, aldus Verbeek.

Nieuwerkerk heeft zich met een aantal andere clubs in de hoofdklasse eerder al sterk gemaakt om ook het tweede niveau van Nederland tot topsport te verklaren. Daardoor zou er een competitie gespeeld kunnen worden. “Maar de bond heeft dat afgewezen”, zegt Huijser. “En daardoor ontstaat een zeer ongelijke situatie.”
Door zich te verenigen hopen de zestien clubs, die in de competitie verdeeld zijn over twee afdelingen, de belangen beter te behartigen. “Met alle clubs bij elkaar bereik je meer dan twee of drie clubs alleen”, reageert Verbeek. “Niet alle clubs zitten er even scherp op als wij. Er zijn zes, zeven clubs, waaronder wij, die de ambitie hebben om de Korfbal League te halen. Bij de andere clubs speelt promotie minder, maar die willen ook graag perspectief.”
Dat perspectief is er nu volgens Verbeek en Huijser helemaal niet. “Vorig seizoen had de bond nog een routekaart met per startdatum wat er met de competitie ging gebeuren. Nu is er nog niks en moeten we er maar naar raden.”

De competitie in de hoofdklasse duurt normaliter tot begin maart. Als de versoepelingen een vervolg krijgen, kan de competitie mogelijk volgende maand van start.
Wat Nieuwerkerk betreft wordt het zaalseizoen verlengd. “In welke vorm maakt ons niet zo veel uit”, zegt Huijser. Verbeek: “Ik kan me best voorstellen dat we vier poules van vier maken en dat de winnaars daarna voor promotie spelen.” Huijser: “We kunnen prima door tot en met begin mei. Daarna is nog genoeg tijd om het veldseizoen af te maken. We hebben nog zes speelronden te gaan.”

Meer berichten