CKV Nieuwerkerk zit in een zware poule. (tekst en (archief)foto: Erik van Leeuwen))
CKV Nieuwerkerk zit in een zware poule. (tekst en (archief)foto: Erik van Leeuwen))

CKV Nieuwerkerk botst met bond

Sport 405 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Het is allerminst zeker of CKV Nieuwerkerk komende zaterdag aan de nieuwe zaalcompetitie begint. De club is negatief verrast over de indeling van de hoofdklasse en heeft bij de bond een protest ingediend. “Dit heeft niets te maken met topsportbeleid.”

Nieuwerkerk heeft samen met HKC, Unitas en KV Wageningen een statement gemaakt richting de KNKV. De vier clubs samen vormen één van de twee poules van de voormalige hoofdklasse-competitie, die in november vroegtijdig moest worden gestopt vanwege de lockdown.
De clubs zeggen blij te zijn dat er weer een competitie mogelijk is en zijn ook niet tegen de opzet om de hoofdklasse te splitsen. De manier waarop de indeling tot stand is gekomen heeft echter veel wrevel gewekt. “Het speelprogramma van de komende weken van de oude competitie heeft als basis voor de nieuwe competitie-indeling gediend. Er is helemaal niet gekeken hoe sterk de teams zijn”, reageert CKV Nieuwerkerk-voorzitter Alfred Huijser. “We zitten met Nieuwerkerk, HKC, Unitas en Wageningen in een zeer sterke poule, terwijl de andere poule een stuk zwakker is. Tempo is nu al bijna zeker van de kruisfinales.”

“In onze poule zitten drie sterke teams die in aanmerking komen voor de kruisfinale. Voor Wageningen, de minste van de vier, wordt het heel moeilijk om plaats drie of vier te ontlopen.” Volgens Huijser strookt die benadering niet met het topsportbeleid dat de bond nastreeft. “De hoofdklasse behoort met de Korfbal League tot de topsportcompetities, maar dat is in niks terug te zien. De hoofdklasse wordt nu gelijkgetrokken met de lagere klassen.”
Bij de opzet van de nieuwe competitie presenteerde de KNKV meteen de plannen voor een nieuwe tussenklasse. Deze ‘Promo League’ moet het gat tussen de Korfbal League en de hoofdklasse kleiner maken. “Een zoethoudertje”, stelt Huijser. “Maar door de komst van deze tussenklasse met een seizoen te vervroegen worden de belangen van de komende competitie nog groter. Er staat dus niet alleen promotie voor de Korfbal League op het spel, maar ook plaatsing voor de Promo League. Als je als club nu buiten de boot valt – je wordt derde – moet je bovendien ook nog eens tegen degradatie uit de overgangsklasse strijden. Een evenwichtige indeling is daarom essentieel.”

Een eerste onderhoud met de bond leverde nog niets op voor de vier hoofdklasseclubs. “Dat was een gesprek met de directie, we hopen deze week met het bestuur te gaan praten. Wat ons betreft gaan wij niet aan de competitie beginnen zolang er geen deugdelijke indeling ligt”, aldus Huijser. “Zo ingewikkeld is dat niet. De bond hoeft maar één team van poule te wisselen.”