Jarno van Ommeren probeert uit te halen, Bas Roos probeert dat te voorkomen. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Moerkapelle buigt laat voor Groeneweg

Sport 579 keer gelezen

VOETBAL
Moerkapelle – Zes doelpunten en veel strijd. De eerste derby sinds het seizoen 1982-1983 tussen Moerkapelle en Groeneweg was negentig minuten vermakelijk en kreeg met Groeneweg een verdiende winnaar (2-4).

De Zevenhuizenaren, favoriet voor de winst, moesten op sportpark De Wilde Veenen wel voluit gaan, want de winst werd pas in de laatste twintig minuten veiliggesteld door treffers van de ingevallen Bas Roos en topscorer Robin Zuierveld.
De treffer van Zuierveld viel een paar minuten voor tijd en Moerkapelle speelde op dat moment alles of niets met vier spitsen. “De jongens hebben gestreden voor wat ze waard waren”, zei Moerkapelle-trainer Gerald van der Klok, die concludeerde dat dode spelmomenten zijn ploeg de kop kostten. “Bij 1-1 en 2-3 stonden we bij die vrije trappen niet goed en ik baal ook van die 1-2 uit die strafschop. Lorenzo Sloof is een goede keeper en hij heeft vaker een strafschop gestopt. Niemand liep in, waardoor die rebound erin ging.”
Beide trainers kenden voor de eerste competitiederby sinds veertig jaar - Moerkapelle en Groeneweg speelden destijds op zondag - nagenoeg hetzelfde probleem. Moerkapelle kon geen beroep doen op centrumverdediger Thijs van Nieuwkoop. Van der Klok moest daardoor Harmen Verweij van het middenveld naar de verdediging halen. Bij Groeneweg begon aanvoerder Bas Roos, die altijd een belangrijke schakel is in de opbouw, op de bank, omdat hij vanwege griep niet had kunnen trainen.
In de aanloop naar de wedstrijd waren over en weer uitspraken gedaan. Die koude-oorlogvoering resulteerde echter niet in een wedstrijd waarbij de ploegen over de schreef gingen. “Daar hebben we elkaar te lief voor”, reageerde Groeneweg-voorzitter Ed Roos, die het verstandig vond de spelers voor te houden dat zijn club niet zat te wachten op een uit de hand lopende wedstrijd.
Eenmaal binnen de lijnen respecteerden de spelers van beide ploegen elkaar, zonder dat dat ten koste ging van de strijd. De uitstekend leidende scheidsrechter Harry Hamer hoefde maar één keer een gele kaart te voorschijn te halen voor ‘shirtje trekken’.

De toeschouwers hoefden zich geen moment te vervelen. Moerkapelle koos voor een compact strijdplan waarbij het nodige werd verlangd van de buitenspelers. De thuisploeg gunde Groeneweg de bal. De tweede keer dat Moerkapelle de middenlijn passeerde was het meteen raak, Michael Koolhaas was bij een scherpe voorzet net iets eerder bij de bal dan Groeneweg-keeper Jeremy Dierckx (18): 1-0.
Groeneweg zocht vervolgens allesbehalve overtuigend de aanval, maar kwam wel snel op 1-1. Een vrije trap van links werd slecht ingeschat door de Moerkapelse verdediging en de inlopende Mike Karreman kon simpel binnentikken. De middenvelder heeft een patent op zulke goals en was er als de kippen bij toen Moerkapelle-keeper Lorenzo Sloof de strafschop van Robin Zuierveld stopte. Uiteindelijk gaf de eveneens inlopende Damian den Toom het laatste tikje. De strafschop was gegeven nadat Rick Sleeuwenhoek door de verdediging soleerde en door diezelfde Sloof in het strafschopgebied was neergehaald.

Beide ploegen kregen kansen op treffers in de eerste helft. Robin Zuierveld kopte namens Groeneweg rakelings over. Senna Jager kwam aan de andere kant tweemaal in scoringspositie. Een opportunistische poging van Jarno van Ommeren zweefde maar net over het doel van Dierckx.
De tweede helft was qua amusementswaarde zeker niet minder. Moerkapelle kwam sterk uit de startblokken. Uit een corner mocht Michael Koolhaas in de vijftigste minuut drie keer aanleggen, bij de laatste keer was Dierckx eindelijk geklopt (2-2).

Met het inbrengen van Bas Roos kreeg Groeneweg meer vat op Moerkapelle. Toch duurde het enige tijd voordat de gasten een derde maal toesloegen. Roos ontsnapte bij een nieuwe vrije trap vanaf de zijkant aan de aandacht van de Moerkapelle-verdediging. Zijn geplaatste kopbal liet Sloof kansloos (2-3).
Moerkapelle gaf zich echter niet gewonnen en Van der Klok besloot meer mannen naar de frontlinie te sturen. Dat zorgde voor meer druk op het Groeneweg-doel, maar ook voor extra ruimte voor de Zevenhuizense aanvallers. Uiteindelijk besliste Robin Zuierveld de wedstrijd (2-4).

“De kwaliteit van Groeneweg zit voorin”, keek Van der Klok met enige jaloezie naar de Zevenhuizense voorhoede. “Groeneweg speelt in de vierde klasse, maar ze hebben een tweede klasse-aanval.”
Zijn collega René van Beek was vooral blij met de winst. “Vorige week voetbalden we niet goed en vandaag ook niet, maar we pakken wel zes punten. Dat telt voor nu.”