René van Beek zet de toon voor het massaal ingezette clublied van Groeneweg. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
René van Beek zet de toon voor het massaal ingezette clublied van Groeneweg. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Ontdekkingstocht nadert het einde

Sport 469 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen – Supporters, staf, bestuur en spelers namen zaterdag in de laatste thuiswedstrijd van de competitie afscheid van trainer René van Beek. Dat gebeurde met tromgeroffel en weggepinkte traantjes. Dat Groeneweg met 1-0 won van Moerkapelle, maakte het afscheid compleet.

Voor de wedstrijd kreeg de Goudse trainer zijn eerste cadeau: een spandoek met de tekst ‘René bedankt voor al die mooie jaren’.
Van Beek trad precies 12,5 jaar geleden aan op sportpark Van ‘t Verlaat. Ed Roos was net voorzitter toen hij midden in het seizoen op zoek moest naar een opvolger voor de opgestapte Milco Kruysse. Oud-trainer Henny de Jong kwam met ‘de gouden tip’. “Hij gaf aan dat René van Beek wel eens heel goed zou kunnen passen bij Groeneweg.”
Het was het begin van een jarenlange ontdekkingstocht. Waar voorzitters van Groeneweg zich levenslang verbinden aan de club, was dat voor trainers zeker niet het geval. “We hebben samen ons bronzen huwelijk gehaald”, grapte Roos in zijn afscheidsspeech op het veld waar hij Van Beek, inmiddels in het gezelschap van twee van zijn drie kleinkinderen, zijn tranen nauwelijks kon bedwingen. “Jij bent onze meest succesvolle en langstzittende trainer”, zei Roos. “Het was een prachtige ontdekkingstocht. We hebben veel memorabele momenten beleefd. We zijn onder jouw leiding drie keer gepromoveerd, van de vierde naar uiteindelijk de eerste klasse, het hoogste niveau wat de club ooit speelde. Met het tweede zijn we zelfs gepromoveerd naar de reserve-hoofdklasse. Jij maakte het ook mogelijk dat Maurice Eckhardt, door jou omgedoopt tot Eckie, aan zijn driehonderd competitiedoelpunten kon komen.”
Roos haalde de woorden aan van speler Dennis van Vliet die Van Beek een emotionele man noemde, die leeft voor het voetbal, maar ook een hart van goud heeft. “Je had altijd aandacht voor de mens achter de voetballer.”
Later zei Roos dat Van Beek veel nalaat. “Voordat René hier trainer werd, speelden we hotsknotsvoetbal. Hij heeft er echt voetbal ingebracht.”
Van Beek was ook een trainer met regelmatig verrassende vondsten. Met wisselende systemen en spelers die van linie wisselden, zoals Mario van Dieren, Robin Zuierveld en Maurice Eckhardt die onder leiding van de trainer volop scoorden, maar ook een periode in een verdedigende rol excelleerden.
Van Beek toonde zich enorm trots. “Ik voel me vereerd om bij deze club te hebben gewerkt. Twaalfenhalf jaar is in voetbal heel lang. Kijk naar aanvoerder Bas Roos. Hij kwam als 18-jarig broekie bij de selectie. Hij is inmiddels een volwassen man met drie kinderen.”
Van Beek was bij feesten altijd een gangmaker en zaterdag kreeg hij daar ook de kans voor. Met de Groeneweg-trommel ging hij lopend door de erehaag van spelers. De trommel ging mee de kleedkamer in waar de trainer, zijn staf en spelers vrolijk verder feestten.
“Ongeacht de afloop van de nacompetitie, is dit een geweldige periode geweest”, zei Van Beek, die trainer wordt van Donk en in Zevenhuizen wordt opgevolgd door Pieter van Zoest. “We gaan er als team alles aan doen om ons maximaal op te laden voor die nacompetitie.”