Verdediger Menno Homan (rechts) ontpopt zich dit seizoen als veelscorende speler.
Verdediger Menno Homan (rechts) ontpopt zich dit seizoen als veelscorende speler.

Nieuwerkerk vol vertrouwen nacompetitie in, Houdini-act Moerkapelle blijft achterwege en Moordrecht draait warm

Sport 798 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Nieuwerkerk gaat vol vertrouwen de nacompetitie in. Dat vertrouwen wordt gevoed door de 2-1 overwinning op nummer twee Spirit.

Nieuwerkerk eindigde daardoor op een gelijk aantal punten als de Ouderkerkers. “Vijftig punten is een prachtige score in 24 wedstrijden”, zei trainer Ron Luijten. “Het smaakt naar meer.” Dat meer moet Nieuwerkerk zien te halen in de nacompetitie. Daarvoor moet de ploeg afrekenen met drie clubs. De eerste tegenstander zaterdag is Berkel. Nieuwerkerk heeft het voordeel van een thuiswedstrijd en mocht het team van Luijten de tweede ronde halen, dan vindt ook die wedstrijd plaats op sportpark Dorrestein. Luijten liet er zaterdag geen misverstand over bestaan wat het doel is. “We willen promoveren. We hebben het hele seizoen goed gepresteerd. Het worden drie finales.”
Luijten hoopt dat de supporters zaterdag komen ondersteunen. “Bij de club wordt echt uitgekeken naar de nacompetitie.”
Tegen Spirit werden door Luijten enkele spelers uit voorzorg gespaard. Marijn Langhorst en Stefan van Diest speelden niet omdat ze op scherp stonden met gele kaarten. Rowendley Schoop was niet fit en startte op de bank. Twintig minuten voor tijd kwam de aanvaller alsnog het veld in om vervolgens de winnende treffer te maken. Menno Homan nam eerder de 1-1 voor zijn rekening.
Nieuwerkerk kan zaterdag tegen Berkel beschikken over een vrijwel fitte selectie. Luijten: “Vanaf nu is het erop of eronder. Wij zijn er klaar voor.”

Houdini-act Moerkapelle blijft achterwege
Moerkapelle – Voor Moerkapelle is het doek op de laatste speeldag van de reguliere competitie gevallen. De gehoopte ontsnapping à la de Franse goochelaar Houdini kwam er niet. Kampioen Graaf Willem I VAC duwde Moerkapelle de vijfde klasse in (0-3).

Het mirakel waarop heel Moerkapelle hoopte, bleef uit. Een overwinning op de sterke Wassenaarse ploeg zat er geen moment in. “We hebben het een uur volgehouden, meer zat er niet in”, stelde trainer Gerald van der Klok nuchter vast. “Het laatste half uur was zomeravondvoetbal.”

De hoop op een mirakel was er dan wel, het geloof erin niet meer. De oefenmeester zei er nog alles aan gedaan te hebben om na de nederlaag tegen Celeritas, drie weken geleden, nieuwe energie in zijn elftal te blazen. “Ik merkte op de trainingen en tegen Groeneweg dat er weinig geloof in een goede afloop was. Ik kan de spelers weinig verwijten. Ze hebben tegen Groeneweg en vandaag honderd procent gegeven.”

Graaf Willem I VAC had op sportpark De Wilde Veenen het meeste balbezit. Een vroege goal van de bezoekers minimaliseerde de laatste kansen voor Moerkapelle, dat echter via Michael Koolhaas een grote kans kreeg. De aanvaller schoot alleen voor de keeper echter naast. Ook na rust kreeg Jeffrey Kievit, bij 0-2, een grote kans. Hij schoot van dichtbij op de Wassenaarse doelman. “Dat is wel het euvel van dit seizoen”, zei Van der Klok. “We scoren moeilijk. Om wedstrijden te winnen moesten we honderd procent zijn, 99 was al niet genoeg.”

Hoewel Moerkapelle een moeizaam seizoen had, leek de ploeg lange tijd de degradatiedans te ontlopen. Het team stond lang negende, net boven de degradatiezone. De laatste drie weken zakte de ploeg eerst naar een nacompetitieplek en twee weken geleden zelfs naar een degradatieplaats. “Je degradeert nooit onterecht. Het is alleen zuur dat we vrijwel het hele seizoen op een veilige plek hebben gestaan”, analyseerde Van der Klok. Achteraf gezien, zo stelde hij, ging het mis tijdens een serie tegen de concurrenten NOC Kralingen, SEV en Haagse Hout. Waar de trainer hoopte op zeven punten, werden er drie gehaald. “Dat was cruciaal, omdat het ook tegen onze concurrenten was.”

Van der Klok wilde het niet als excuus aanvoeren, maar wees ook op de blessures. Vooral het wegvallen van centrale verdediger en routinier Thijs Nieuwkoop deed Moerkapelle geen goed. Zeker opgeteld bij de aanvallers die door pijntjes niet optimaal waren. “Er is teleurstelling en ook berusting”, gaf Van der Klok de stemming in de kleedkamer weer. “De jongens zagen dit natuurlijk ook aankomen. Het is balen, maar tegelijkertijd moeten we wel door. We hebben een megajonge groep. Je moet ook realistisch zijn. Als we het dit seizoen gered hadden, hadden we het komend seizoen weer een stuk zwaarder gehad. De vierde klasse wordt nog sterker met teams uit de derde klasse.”

Van der Klok zei ook dat de wereld niet instort. “Degradatie hoeft voor ons niet per se negatief te zijn. We kunnen komend seizoen gaan bouwen aan het elftal. Er komt een grote groep jeugdspelers over. Die inpassen en laten wennen aan het seniorenvoetbal is een nieuwe uitdaging.”

Moordrecht draait warm
Moordrecht - Moordrecht is klaar voor de nacompetitie. Dat onderstreepte de formatie van trainer Rens Binken met een grote overwinning op hekkensluiter Toofan: 8-0.

Vooral voor rust was Moordrecht ontketend. De scherpte die de afgelopen weken ver te zoeken was, was terug, waarbij vooral Clint Broer zich liet gelden. De aanvalsleider opende al na twee minuten de score en was in de eerste helft, die met een 7-0 voorsprong werd afgesloten, in totaal viermaal trefzeker. De andere treffers kwamen van Mimo de Michelle (2) en Davey Hehakaja. “We overrompelden Toofan compleet”, zei Rens Binken. Na de pauze was de Moordrechtse honger voor een groot deel gestild, bovendien hadden de bezoekers geleerd van de eerste helft waarin te veel ruimte werd gegeven aan de thuisploeg. “Toofan verdedigde alleen nog maar. Bij ons was het echte moeten eraf”, aldus Binken, die Yannick Voortallen de 8-0 zag maken.
Met het oog op de nacompetitie hield Binken Imre Szabo, die enige tijd geblesseerd was, op de bank. “Hij had kunnen spelen, maar daar was geen noodzaak toe. We trainen deze week twee keer met twintig man”, aldus Binken die tegen Toofan Giorgi van Loon vanaf het begin liet spelen. Ook jeugdspeler Jurre van Capellen kreeg speelminuten, evenals Tijn Hulscher.
Moordrecht is volgens Binken de underdog in de eerste nacompetitiewedstrijd zaterdag tegen NOC Kralingen in Rotterdam (14.30 uur). “NOC is tiende geworden van de vierde klasse en heeft vier teams achter zich gelaten. Ik heb her en der informatie over ze ingewonnen. Het is een fysieke, stevige ploeg. Kansloos zijn we zeker niet.”