Logo hartvanzuidplas.nl
Woningbouw Zuidplaspolder

Kritiek woningbouw laat Zuidplas koud: 'Het komt hier juist wél van de grond'

  •   504 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Het college van burgemeester en wethouders voelt zich niet aangesproken door de kritiek vanuit de Tweede Kamer dat gemeenten van 'uitleglocaties' te weinig doen om woningen te bouwen. VVD-Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis gaf afgelopen week op NPO Radio 1 aan dat hij voor ingrijpen van het Rijk is.

Door Erik van Leeuwen

Koerhuis heeft namens zijn partij, met het CDA en D66, een motie ingediend om woningbouw op locaties te bespoedigen. Ook wil hij dat minister Van Veldhoven ingrijpt op de woningmarkt en de provincie opdracht geeft om huizen te bouwen op voormalig vliegveld Valkenburg. Zo stelde de minister de gemeente Katwijk afgelopen week een ultimatum om binnen twee weken met een bestemmingsplan te komen.

"De woningnood is groot in Nederland. We moeten alles uit de kast halen om te bouwen", zei Koerhuis, die wil dat er vijfduizend woningen worden gebouwd op het terrein van het voormalige vliegveld Valkenburg. Hij noemde ook de Zuidplaspolder als een project waar 'men al een poosje over praat'.

"Sommige gemeenteraden praten nu al vijftien jaar. Telkens poppen daar weer nieuwe linkse eisen op." Hij noemde de wens van linkse partijen voor een groot aanbod sociale woningen als grote hindernis. "Op die manier komt er niks van."

Als Koerhuis zijn zin krijgt, kan het Rijk bij projecten de regie van gemeente naar provincie overdragen. Dat betekent dat een gemeenteraad niets meer te vertellen zou hebben.

Reactie college Zuidplas
Het college Zuidplas herkent zich niet in het beeld dat Koerhuis schetst, van gemeenteraden die bezig zijn ontwikkelingen te vertragen. In een reactie zegt het dat het de woningnood erkent en dat het 'sympathiek' staat tegenover alle initiatieven van de rijksoverheid om woningbouw te bespoedigen. "Zuidplas is juist hét voorbeeld van een gemeente waar woningbouwplannen wél van de grond komen. We bouwen vijfduizend woningen in en aan de dorpen, en waren tijdens de crisisjaren zelfs de meest bouwlustige gemeente na Amsterdam en Utrecht."

Het afgelopen jaar kwamen er in Zuidplas ongeveer 450 nieuwbouwwoningen bij.

Voor de bovenregionale woningbouwplannen voor de Zuidplaspolder heeft Zuidplas eind 2017 ook het voortouw genomen, zegt het college. "In goed overleg met onze bestuurlijke partners, waaronder de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam, zijn we druk bezig om deze woningbouwopgave te realiseren. Een aanwijzing vanuit het Rijk is hierbij niet nodig, want de gemeente Zuidplas en haar bestuurlijke partners onderkennen de urgentie."

Irritatie
Volgens het college wordt 2020 voor het Vijfde Dorp een 'beslissend jaar'. Nog dit voorjaar wordt er een besluit genomen over de ontwikkeling in het middengebied van de Zuidplaspolder.

Gemeenteraadsleden reageren geïrriteerd op de kritiek van Koerhuis. Volgens hen geeft de kritiek geen pas en is de situatie in Valkenburg niet te vergelijken met Zuidplas.

Zij kunnen zich niet voorstellen dat de provincie zich over de bestemming gaat ontfermen. De provincie heeft een dubbel belang; het is één van de partners in de Grondbank en toezichthouder van de ruimtelijke invulling van het gebied.

Meer berichten