Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Beeld uit het filmpje &#39;De reis van Aaltje&#39; over de vissentrek op de website van het hoogheemraadschap.</p>

Beeld uit het filmpje 'De reis van Aaltje' over de vissentrek op de website van het hoogheemraadschap.

Vissen op voet gevolgd

  •   keer gelezen

Regio - Bij vier van de gemalen van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard - waaronder het Moordrechtse gemaal Abraham Kroes -  staan meetinstrumenten om bij te houden hoeveel trekvissen voorbijkomen. Voor het onderzoek zijn begin april vierduizend gemerkte glasalen uitgezet in de Nieuwe Waterweg en Haringvliet. 

Het waterschap werkt op deze manier mee aan een groot onderzoek naar de visintrek in de Rijn-Maasmonding, waarbij in totaal 22 meetlocaties zijn betrokken. De glasalen worden gevolgd op hun weg vanuit zee naar de achterliggende poldergebieden, om daar in zoet water op te groeien en volwassen te worden. Het onderzoek brengt hun trekroutes en verbetermogelijkheden in beeld. De aanwezigheid van verschillende trekvissen, waaronder aal en driedoornige stekelbaars, is belangrijk voor gezond en schoon water. 

Omdat gemalen, inlaten, sluizen en stuwen hindernissen kunnen zijn voor vissen, werkt het waterschap in zijn gebied aan visveilige verbindingen en een goed leefklimaat voor vissen. Dat gebeurt met de aanleg van paai- en opgroeiplaatsen en de bouw van vistrappen en visvriendelijke gemalen. Zo is bij gemaal Abraham Kroes een hevelvispassage van de tocht naar de Ringvaart aangelegd en heeft gemaal Vierde Tocht aan de Zevenhuizense Zuidelijke Dwarsweg een visvriendelijke pomp.
Een knelpunt in het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard is nog het Moordrechtse gemaal Westeinde. Dat 55 jaar oude en verzakte gemaal moet worden vervangen; bij de nieuwbouw moet het een visvriendelijke pomp krijgen.

Meer berichten