(foto: Dqfn13)
(foto: Dqfn13)

Cremeren kan straks in Zuidplas

Algemeen 680 keer gelezen

Moordrecht - Op de openbare begraafplaats aan de Moordrechtse Middelweg komt mogelijk een crematorium. De gemeente wil de huidige aula verkopen en meewerken aan de plannen van een uitvaartondernemer voor een crematorium en 'mogelijk in de toekomst andere uitvaarttechnieken' in het gebouw.

Tot nu toe is cremeren in Zuidplas niet mogelijk. Inwoners moeten daarvoor nu nog uitwijken naar bijvoorbeeld Gouda, Rotterdam, Zoetermeer of Capelle aan den IJssel.

Alle aula's op de begraafplaatsen in Zuidplas staan op een lijst van gebouwen die de gemeente wil afstoten. Van der Spek Uitvaart wil het gebouw aan de Middelweg overnemen, onder de voorwaarde dat de faciliteiten kunnen worden uitgebreid.

Luchtfilters
Het college heeft besloten om in principe medewerking te verlenen aan het opstellen van een nieuw bestemmingsplan om dit mogelijk te maken.

Het heeft de raad laten weten weinig overlast voor de omgeving te verwachten, omdat door bijvoorbeeld het gebruik van luchtfilters de crematietechniek steeds minder milieubelastend is geworden.

Omgevingswet
De ondernemer zal de omgeving bij de plannen betrekken. Dit is een van de uitgangspunten van de toekomstige Omgevingswet, waarin de verantwoordelijkheid voor die taak bij de initiatiefnemer wordt gelegd.