Samen naar de breiclub, de taal oefenen en wandelingen maken
Logo hartvanzuidplas.nl
Met het project Buurtgezin zijn vluchtelingengezinnen enorm geholpen, stelt Vluchtelingenwerk.
Met het project Buurtgezin zijn vluchtelingengezinnen enorm geholpen, stelt Vluchtelingenwerk.

Samen naar de breiclub, de taal oefenen en wandelingen maken

  •   keer gelezen

Zuidplas - VluchtelingenWerk Zuidplas is voor het lokale initiatief Buurtgezin op zoek naar nieuwe buddy's/buurtgezinnen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin en VluchtelingenWerk startten dit project vorig jaar om nieuwe bewoners wegwijs te maken in de samenleving.

'We hebben bijvoorbeeld cliënten uit Jemen gekoppeld aan een vrijwilliger", vertelt Bianca Vonk, teamleider van VluchtelingenWerk Zuidplas.

"Ze gaan samen naar een breiclub in de bibliotheek, ze wandelen en oefenen binnen het vluchtelingengezin de taal." In een ander gezin delen cliënt en vrijwilliger hun liefde voor fotograferen. "Zij maken fietstochten, met de camera om de nek, rond de Rottemeren."

Dit soort activiteiten samen is niet alleen gezellig, maar helpt nieuwkomers enorm, stelt teamleider Vonk, die zeer enthousiast is over haar ervaringen rond gekoppelde gezinnen. "Die koppels oefenen bijna spelenderwijs de taal en ze zien iets van een andere cultuur en andere gewoonten. Zo worden op een heel ontspannen manier drempels weggenomen en leren nieuwe buren van elkaar."
Voor veel vluchtelingengezinnen blijkt het lastig om goed in te burgeren. Onbekendheid met cultuurverschillen, onbegrip en wantrouwen leidt volgens Vluchtelingenwerk in sommige gevallen tot een moeizame integratie en acceptatie.
"Een eerste kopje koffie met de buren kan al zoveel helpen", stelt Vonk. "Het kan drempels wegnemen en voor wederzijds begrip zorgen."

Wie buurtgezin wil worden, wordt gekoppeld aan een vluchtelingengezin. VluchtelingenWerk en het Centrum Jeugd en Gezin bieden hierbij ondersteuning. Voor meer informatie: www.vluchtelingenwerk.nl/zuidwestnederland.

Meer berichten