Ard Bakker werd dinsdag geïnstalleerd als raadslid van ChristenUnie/SGP.
Ard Bakker werd dinsdag geïnstalleerd als raadslid van ChristenUnie/SGP. Foto: Erik van Leeuwen

Raad gaat verder zonder ‘financieel orakel’ Aart Slobbe

Algemeen 461 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Aart Slobbe heeft in een digitale afscheidsrede de gemeenteraad opgeroepen ‘vooral niet te beknibbelen’ op de kwaliteit van het nieuwe dorp in de Zuidplaspolder. “Anders hebben volgende generaties er decennialang last van.”

Door Erik van Leeuwen

Slobbe nam afgelopen week ‘echt afscheid' als raadslid. De financieel expert van ChristenUnie/SGP zat achttien jaar in de raad namens de SGP, eerst in de raad van Nieuwerkerk en later Zuidplas. Twee jaar geleden nam hij al afscheid en kreeg hij een koninklijke onderscheiding. Omdat zijn opvolger Ard Bakker nog een studie ging volgen, stemde Slobbe in met het verzoek van zijn fractie nog een halve raadsperiode door te gaan.

Ferry van Wijnen, nu nestor van de raad met tien dienstjaren, roemde Slobbe in een digitale boodschap en noemde hem een ‘financieel orakel’. “Hij was altijd scherp op de gemeentelijke portemonnee en waarschuwde voor de valkuilen en gevaren.” Met humor: “Het klopte niet altijd wat hij zei, maar Aart was er een meester in om toch zijn gelijk te krijgen.”

Slobbe was volgens Van Wijnen een gevarieerd raadslid. “Ook over andere onderwerpen kon hij stevig uit de hoek komen, zoals onlangs over het Vijfde Dorp.”

Eigen weg
Slobbe haalde dat Vijfde Dorp ook tijdens zijn afscheidsrede aan. “In 2008 zorgde de financiële crisis ervoor dat woningbouw niet doorging en ik hoop van harte dat we nu wel een volgende stap kunnen zetten en dat de gevolgen ontstaan door de coronapandemie, meevallen.”

Hij riep de raad ook op om stevig in de schoenen te blijven staan en de eigen weg te volgen. “Dat is best lastig met partijen die een ander doel hebben. De ene partij heeft slechts oog voor meer en veel woningen, de ander voor de financiële opbrengst.” Doe geen concessies op het gebied van kwaliteit, was zijn heldere boodschap. “Het is ons grondgebied.”

Cock van der Spek, fractievoorzitter van CU/SGP, omschreef Slobbe als ‘man met een groot hart’. “Hij was en is al tijden vrijwillig schuldhulpmaatje voor mensen in nood.” 

Volgens burgemeester Han Weber was Slobbe een raadslid met lef. “Je was ‘your own man'. Wars van coalitie-en oppositiespel.”