Jaarlijks groeit Zuidplas met zo’n 1200 inwoners. Het plan met de financiële consequenties neemt een flinke hap uit de reserves.
Jaarlijks groeit Zuidplas met zo’n 1200 inwoners. Het plan met de financiële consequenties neemt een flinke hap uit de reserves. Foto: pr

Zuidplas staat financiële uitdaging te wachten: ‘Crisis, maar we spelen geen paniekvoetbal’

Politiek 637 keer gelezen

Zuidplas - Het college van Zuidplas komt in april met een herstelplan om de financiële crisis te lijf te gaan. “We spelen geen paniekvoetbal”, aldus wethouder Jan Verbeek, in de raadsvergadering van afgelopen week.

Door Erik van Leeuwen

Zuidplas staat de komende jaren voor grote financiële uitdagingen. Voor 2021 laat de begroting een tekort zien van 4,8 miljoen euro. Ook voor de jaren erna wordt er flink meer geld uitgegeven dan dat erin komt.

De financiële problemen komen voort uit de stijgende kosten in de jeugdzorg. De coronacrisis kost de gemeente wel flink geld (dit jaar ruim drie ton, volgend jaar waarschijnlijk ook), maar hakt er veel minder in dan de groei van uitgaven in het sociaal domein.

Buiten dat het een begrotingstekort moet wegwerken, heeft het college zichzelf een tweede opdracht gegeven: de financiering van het concernplan waarin de financiële consequenties van de groei van Zuidplas als gemeente zijn vertaald. Jaarlijks groeit Zuidplas met zo’n 1200 inwoners.

Het herstel- en concernplan nemen een flinke hap uit de gemeentelijke reserves. De komende jaren zal het spaarvarken van de gemeente fors aan gewicht verliezen; het raakt zo’n acht miljoen euro kwijt.

Zorgelijk, vindt ook de gemeenteraad, die daarom vroeg om een snelle presentatie van het herstelplan. Februari is onhaalbaar volgens wethouder Jan Verbeek, die zijn ambtsgenoot Daan de Haas – in thuisquarantaine na een, naar later bleek, negatieve coronatest – verving als woordvoerder financiën. “Om een goed inzicht te hebben in alle gegevens hebben we langer nodig. Zorgvuldigheid komt voor snelheid. Ik begrijp uw haast, maar wij willen als college geen paniekvoetbal spelen.”

Lobby
Zuidplas hoopt nog altijd dat de lobby richting Den Haag om meer geld los te peuteren voor het sociaal domein, succes heeft. Verbeek zei echter op korte termijn geen succes te verwachten. “Als het geld er komt, dan zal dat van de nieuwe regering komen. Tot de verkiezingen gebeurt er waarschijnlijk niks.”

De raad gaf duidelijk aan dat die het niet verstandig vindt om zich rijk te rekenen met een eventuele verhoging van de rijksgelden in zicht. “Ik kan mij niet voorstellen dat wij er structureel vier miljoen euro bij krijgen”, verwoordde Jan Baas (SP) het gevoel.

Pijnlijke keuzes
Daarom zijn pijnlijke keuzes onvermijdelijk, denkt de raad. De grootste partij, de VVD, nam een voorschotje op de bezuinigingen die eraan zitten te komen. “De toepassing van de kaasschaaf zal niet voldoende zijn”, stelde fractievoorzitter Ferry van Wijnen.

Hij vroeg zich af of het verstandig is om voor de bespreking van het herstelplan nog grote financiële besluiten te nemen. Hij liet ook weten dat zijn partij een stijging van de ozb-belasting, hoger dan de indexering, niet ziet zitten. Volgens Van Wijnen is het tijd voor een heroverweging van het ‘programma’. Daarbij richtte hij zijn pijlen op de Regionale Energie Strategie. 

Zoals bekend is de VVD hier geen voorstander van. “Biomassa is zo dood als een pier en aardgasvrije wijken sneuvelen allemaal op financiële en technische problemen. Gelukkig gaat het kabinet werk maken van kernenergie. Laten we die uitkomsten eerst afwachten voor we ook hier in Zuidplas maar geld over de balk blijven smijten.”

Bezuinigen
Nieuw Elan Zuidplas was als enige partij tegen een greep uit de spaarpot om het gapende begrotingstekort te dichten. De partij vreest dat de rekening van nu wordt doorgestuurd naar de toekomst. “Het eigen vermogen komt zwaar onder druk”, aldus Jan Smit. Hij pleitte voor bezuinigingen. “Operationele besparingen.”