Zuidplas wil met goedkopere begrafenis van duur imago af
Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De gemeente verwacht dat het aantal begravingen toe zal nemen, als de kosten voor inwoners dalen.</p>

De gemeente verwacht dat het aantal begravingen toe zal nemen, als de kosten voor inwoners dalen.

Zuidplas wil met goedkopere begrafenis van duur imago af

  •   keer gelezen

Zuidplas - Steeds minder inwoners van Zuidplas worden in hun eigen gemeente begraven; in 2015 waren er 126 begravingen, in 2019 nog maar 94. Een van de manieren waarop de gemeente wil voorkomen dat de inkomsten verder teruglopen, is de kosten voor een begrafenis of asbestemming in Zuidplas met dertig procent verlagen. De gemeenteraad praat er op 1 december over.

Door de dalende trend in het aantal begravingen en asbestemmingen wordt het financieel gezien lastiger om de gemeentelijke begraafplaatsen in Zuidplas in stand te houden, zo schrijven burgemeester en wethouders de gemeenteraad in een raadsvoorstel. 

Toch wil het college dat het in alle dorpen mogelijk blijft om dierbaren te begraven en te gedenken. Het stelt de raad daarom een aantal maatregelen voor, waarmee het de inkomsten hoopt te verhogen.

Behalve het goedkoper maken van een eigen graf - van ruim 6200 euro naar ruim 4300 euro - wil het college het mogelijk maken om op de begraafplaats aan de Koningin Julianastraat in Moordrecht urnen binnen te plaatsen. Ook een upgrade voor sommige begraafplaatsen in de gemeente en het opknappen van bestemmingen voor as (een nis, graf, tuin of strooiveld), horen tot de voorgestelde maatregelen. 

Hoewel het merendeel van de overledenen uit Zuidplas (71 procent) wordt gecremeerd in plaats van begraven, is voor asbestemmingen op de begraafplaatsen in Zuidplas op dit moment weinig tot geen interesse. Kwamen er in 2018 van de 227 gecremeerden nog tien op de begraafplaatsen terecht, in 2019 waren het er slechts twee. 

Schollevaar
Het college noemt als mogelijke oorzaak dat crematorium Schollevaar in Capelle aan den IJssel ‘stevig aan de weg timmert’. Over de komst van een crematorium in Moordrecht - waarvan twee jaar geleden sprake was - schrijft het college de gemeenteraad niets.

Uit een onderzoek van de gemeente onder het eigen inwonerpanel, blijkt dat 35 procent denkt dat er in Zuidplas behoefte is aan een crematorium. Ruim een kwart (27 procent) denkt dat die behoefte er niet is. Op de vraag welke trends en ontwikkelingen op uitvaartgebied aanspreken, noemt 39 procent de mogelijkheid tot natuurbegraven.

Meer berichten