Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De hoop was dat in Esse nog voor het nieuwe schooljaar tijdelijke lokalen konden komen, maar die deadline is niet haalbaar.</p>

De hoop was dat in Esse nog voor het nieuwe schooljaar tijdelijke lokalen konden komen, maar die deadline is niet haalbaar.

(Foto: archief)

3,6 miljoen euro voor tijdelijke school in Moerkapelle; probleem in Esse nog onopgelost

  •   keer gelezen

Moerkapelle – De capaciteit van de tijdelijke school die in De Jonge Veenen in Moerkapelle wordt gebouwd, is gebaseerd op het maximale aantal te verwachten leerlingen. Dat zei wethouder Jan Verbeek vorige week in de gemeenteraad. De tijdelijke school kost de gemeente 3,6 miljoen euro.

Door Erik van Leeuwen

Het is de bedoeling dat de schoollokalen na vijftien jaar worden omgebouwd tot (sociale) huurappartementen. Na vijftien jaar is de piek qua aantal basisschoolleerlingen in Moerkapelle voorbij.

De in 2018 geopende nieuwe school in De Jonge Veenen, waarin de Rehobothschool en Keijzerschool huizen, kan het aanbod van nieuwe leerlingen niet meer aan. Om de periode te overbruggen naar de opening van de nieuwe, tijdelijke school, wordt gebruikgemaakt van noodlokalen. Die zijn deze week geplaatst.

Wethouder Jan Verbeek zegt dat het college zich niet heeft verkeken op de aantallen leerlingen in de basisschoolleeftijd in Moerkapelle. “Toen de voorbereidingen voor de huidige school begonnen, ging men uit van ongeveer tweehonderd woningen in De Jonge Veenen en Moerkapelle. Inmiddels is duidelijk dat we ongeveer 450 woningen meer gaan bouwen.”

Wethouder Verbeek zei ook dat als Zuidplas besluit om nog meer woningen te gaan bouwen in Moerkapelle, een nieuwe, permanente, school onvermijdelijk is.

Inschatting
Serena Rodenburg (SP) stelde dat met de kennis van nu de school in De Jonge Veenen groter gebouwd had kunnen worden en goedkoper dan nu met de tijdelijke school erbij.

Martin Damen (PvdA/GroenLinks) constateerde dat Zuidplas nog moeite heeft om de groei van de gemeente juist in te schatten. “Dat is geen kritiek richting wethouder of college, maar een algemene constatering. We groeien razendsnel en moeten zorgen dat we niet achter de feiten aan lopen.”

Niet de enige plek
Moerkapelle is niet de enige plek waar een capaciteitsprobleem op scholen ontstond. Het probleem in Koningskwartier in Zevenhuizen lijkt getackeld, maar het probleem in Esse in Nieuwerkerk is er nog wel. De hoop was dat daar voor het nieuwe schooljaar tijdelijke lokalen konden komen, maar die deadline wordt niet gehaald. Het plaatsen van noodlokalen heeft vertraging opgelopen, onder andere door bezwaren.

Het college is in gesprek met de gebruikers van de brede school, om zo effectief mogelijk om te gaan met de ruimte. De groei van het aantal leerlingen in Esse komt mede door de aanloop vanuit Capelle aan den IJssel. Wethouder Verbeek zegt daar niks aan te kunnen doen. “We mogen geen invloed uitoefenen op het aannamebeleid.”

Meer berichten