De bestaande begraafplaatsen zouden 'parkachtiger' kunnen.
De bestaande begraafplaatsen zouden 'parkachtiger' kunnen. Foto: archief

Natuurbegraafplaats in Zuidplas is ‘onhaalbare kaart’: ‘Wij zien geen kansen’

Algemeen 375 keer gelezen

Zuidplas – Zuidplas krijgt voorlopig geen natuurbegraafplaats. Wel wil de gemeente kijken naar het groener inrichten van de huidige begraafplaatsen. “Een parkachtig idee.”

Erik van Leeuwen

De gemeenteraad sprak afgelopen week over de visie op de lijkbezorging. Volgens wethouder Jan Willem Schuurman is een natuurbegraafplaats in Zuidplas een ‘onhaalbare kaart’. “Je ziet natuurbegraafplaatsen vaak ontstaan op plekken van grootgrondbezitters, zoals Staatsbosbeheer. Wij als gemeente zien geen kansen. Het initiatief moet vanuit de markt komen.” 

Crematorium
Hetzelfde geldt voor de mogelijkheden van een crematorium in Zuidplas. “Het initiatief moet komen van partijen uit de uitvaartbranche.” Voor de aula aan de Middelweg in Moordrecht heeft het college in 2018 een besluit genomen om mee te werken aan het realiseren van een crematorium. 

Vorig jaar zijn diverse gesprekken gevoerd met de initiatiefnemer, laat de gemeente desgevraagd weten, maar andere prioriteiten van de ondernemer en het opstellen van een nieuwe visie door de gemeente hebben ervoor gezorgd dat die gesprekken dit jaar niet zijn vervolgd. 

Met de initiatiefnemer is afgesproken om in januari de gesprekken te hervatten.

Resomeren
Het college wil naast cremeren en begraven ook resomeren mogelijk maken. Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene door een vloeistof ontbonden. In de uitvaartbranche wordt resomeren het duurzame alternatief genoemd.

Zuidplas ziet de inkomsten voor een uitvaart in de eigen gemeente al jaren teruglopen. Om die ontwikkeling tegen te gaan wil het college de kosten voor een begrafenis of asbestemming in Zuidplas met dertig procent verlagen. Het hoopt daarmee begraven en het bewaren van de as van een overledene op een begraafplaats in Zuidplas weer wat aantrekkelijker te maken.